Dansk Erhverv DIGITAL  nr. 5/2017 - Problemer med at læse nyhedsbrevet? Klik her

Dansk Erhverv nyhedsbrev

Nr. 5 | maj 2017

Dansk Erhverv nyhedsbrevbullet

Sæt fibernettet og 5G fri i nyt teleforlig

 

Dansk Erhverv ønsker et opgør med traditionen for at straffe teleselskaberne for at udbygge Danmarks digitale infrastruktur.

Det offentlige finansierer på den ene side fysisk infrastruktur som veje, jernbaner og broer, mens staten og kommuner suger milliarder af kroner fra teleselskaberne, når de fx skal bruge nyt frekvensspektrum og opstille udstyr på offentlig jord til mobilt bredbånd. Det skurrer i ørerne i forhold til skåltalerne om Danmark som en digital vindernation.

Forhindrer udbygning af digital infrastruktur
Vi ønsker IKKE statsstøtte og støtter varmt den markedsdrevne udvikling. Den har bl.a. sikret, at en families udgifter til telefoni og bredbånd er halveret på ti år, som vist i en ny analyse fra Dansk Erhverv. Men vi forventer, at politikerne fjerner de mange snubletråde for private investeringer, der forhindrer yderligere udbygning af den digitale infrastruktur.

Opvarmning til fremtidens teleforlig
Dette er vigtigt at slå fast med syvtommersøm i disse dage, hvor politikere og embedsmænd varmer op til fremtidens teleforlig. Det skal erstatte et tilsvarende forlig fra 1999 – fra en tid før smartphones og platformsøkonomi, og hvor 3G og 4G var sød fremtidsmusik. Telepolitikken fortjener samtidig en bredere politisk forankring, der afspejler det aktuelle politiske landskab.

Kommunale bredbånd skal i helt faste rammer
Forliget af 1999 var målrettet det historiske telemonopol, mens nye udfordringer med lokale fibermonopoler er kommet til siden da. Udrulning af fremtidens 5G mobilteknologi kræver fx, at myndighederne frigiver frekvensspektrum til teleselskaberne.

Og uheldige erfaringer fra kommunerne viser, at vi har brug for klare retningslinjer for kommunale bredbåndsudbud og erhvervsfremmeindsatser. Her skal vi også luge ud i forhindringer for at opstille og udrulle teleudstyr, fx lange sagsbehandlingstider og høje priser for leje af jord.

5G, selvkørende biler og gigabitsamfundet kommer
På den baggrund har Dansk Erhverv og IT-Branchen udarbejdet et fælles udspil til det kommende teleforlig. Det bliver grundlaget for vores telepolitiske arbejde i det kommende år og skal gerne holde ind i en fremtid, hvor både 5G, selvkørende biler og gigabitsamfundet er blevet til virkelighed.

Læs udspillet fra Dansk Erhverv og IT-Branchen

Poul Noer
Chefkonsulent, Dansk Erhverv

EU til kamp mod dataprotektionisme

Frankrig har længe forsøgt at stikke en kæp i hjulet på EU-Kommissionens forsøg på at forhindre de enkelte lande i at stille krav om at virksomhederne skal opbevare data i deres hjemlande. Denne dataprotektionisme er yderst problematisk og skader konkurrencen og stordriftsfordele.

Men nu lysner det: EU-Kommissionen vil nu fremsætte et lovforslag imod nationale krav om datalokalisering


Hvordan er din it-sikkerhed?

Weekendens verdensomfattende hacker-angreb gør denne undersøgelse ekstrem aktuel.
PwC’s Cybercrime Survey 2017 er netop igangsat. Det er en online survey, der har til formål at give et retvisende billede af cyber- og informationssikkerhed i dansk erhvervsliv. Deltag i undersøgelsen her: Cybercrime Survey 2017

Det er tredje år PwC gennemfører undersøgelsen. Tidligere års analyser her: 2015, 2016


Test dig selv - er du digital skildpadde, nostalgiker eller evangelist?

Dansk Erhverv har kortlagt den Digitale Dansker. Vi har undersøgt danskerne adfærd og holdninger til digitalisering. Du kan også teste dig selv og dit digitale forbrug.
Tag testen her


Den danske spilindustri i levende billeder

Klik på billedet for at se videoen på YouTube

Interactive Denmark har produceret en video, der portrætterer den danske computerspilsindustri; en branche der disse år modtager internationale priser og hæder, og som også Dansk Erhverv hepper på.
Se videoen her


Kun hjemmesider med terrorpropaganda skal blokeres

Justitsministeriet fremlagde tidligere på året et lovforslag, der indeholdt muligheden for at blokere alle hjemmesider, der overtrådte straffeloven. Ministeriet har nu erkendt, at forslaget gik for vidt.
Læs mere


Arrangementer

7. juni - 27. juni
Spørgsmålene er mange, når det kommer til persondataforordningen, som træder i kraft d. 25. maj 2018. Er du medlem af Dansk Erhverv, kan du deltage gratis på et eller flere af vores arrangementer om persondataforordningen – og dermed få konkret viden om, hvad du og dine kollegaer skal efterleve.
Se hvornår Dansk Erhverv kommer til din del af landet